Front-end specialist Jetse Jellema: ‘Fiori draait óók om communicatie en een klein stukje psychologie’

Front-end specialist Jetse Jellema: ‘Fiori draait óók om communicatie en een klein stukje psychologie’

De kans is klein dat je ooit de naam “Jetse” voorbij hebt horen komen. Maar de kans is groot dat je deze naam vaker gaat horen. Althans, wel als het aan ons ligt. Want Jetse Jellema is vanaf 1 juli bij Partners in Technology aan de slag gegaan als SAP Developer. Overigens niet zomaar een SAP Developer: Jetse is een échte SAP Front-End Developer.

Maar waarom stapt iemand vanuit een grote organisatie als Alliander over naar een SAP Consultancy organisatie? En waarom kiest een opgeleid psycholoog ervoor om zich volledig te storten op de wereld van Front-End Development? Maak kennis met deze nieuwe bijzondere Pitter!

Jetse, van psycholoog tot Front-end developer… Vertel!

“Haha ja ik begrijp de vraag. Aanvankelijk wilde ik graag de sociale psychologie in, maar toen ik afstudeerde was daar bijna geen werk in. Dat klinkt nu heel raar, maar destijds was dat de realiteit. En toen ben ik gaan kijken naar wat ik dan wel zou willen en kunnen. Ik zag een traineeship en dat leek me wel wat: bezig zijn met programmeren (techniek), mensen en processen. Uiteindelijk een schot in de roos, want als Front-end developer kun je toch je achtergrond als psycholoog gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van Design Thinking. Nee, ik zou echt niet anders meer willen; ik vind dit echt supergaaf!”

Kun je eens vertellen wat je er zo mooi aan vindt?

“Heel simpel gezegd: het feit dat ik veel conceptueel na kan denken over problemen en oplossingen waarbij ik verbanden kan opzetten en leggen. Dat klinkt natuurlijk wat abstract, maar dit is wel waar Front-end development wat mij betreft in essentie om draait. Natuurlijk is het belangrijk om de techniek(en) volledig te beheersen en te weten welke mogelijkheden je allemaal hebt. Maar de echte kern zit hem in communicatie, helderheid krijgen op menselijk- en op procesniveau waarbij je dus je conceptuele denkvermogen kan aanspreken. Dat heb ik nu bijna vijf jaar binnen Alliander gedaan waarbij we hele toepassingen hebben gebouwd waar eindgebruikers tot op de dag van vandaag veel profijt van hebben. En daar doe je het voor.”

Voor de oplettende lezer: waarom ben je vanuit Alliander dan overgestapt naar Partners in Technology?

“Omdat ik meer wilde. Alliander was, met 7.000 medewerkers, echt een perfecte basis. Maar ik wilde meer klanten leren kennen en bovendien mijn back-end kennis verder ontwikkelen. En dan kom je al heel snel bij een SAP Consultancy organisatie uit. Ik kende Partners in Technology al uit het verleden en ik heb het bedrijf altijd leren kennen als een bedrijf met een persoonlijke benadering richting zowel klanten als eigen medewerkers. En ook dat vond ik uiteindelijk belangrijk.

Je bent nu een maand onderweg, hoe bevalt de overstap?

“De eerste weken was het heel erg wennen. Bij Alliander is werkelijk alles tot in de puntjes voor je geregeld. Bij Partners in Technology is dat niet het geval. Begrijp me niet verkeerd: de organisatie, structuur en processen staan hier heel goed, maar je moet en mag meer dingen zelf regelen. ‘Eigen verantwoordelijkheid’ is hier echt belangrijk en dat betekent dat je veel vrijheid hebt en dus ook de ruimte hebt om zelf initiatieven te ontplooien waarbij je er niet alleen voor staat. Dat past denk ik ook wat beter bij mijn levensfase. Al neemt dat natuurlijk niet weg dat het wel wennen was.”

Wij weten het natuurlijk al. Maar wat ga je allemaal doen bij ons?

“Ik ga het Development on Demand team versterken. Vanuit dit team, waar met name ABAP en back-end ontwikkelaars zitten, ga ik juist de Fiori kant oppakken. We hebben daar namelijk een aantal klanten waarvoor wij het beheer doen voor hun Fiori apps. Zij komen regelmatig met nieuwe verzoeken en die ga ik oppakken. Niet alleen reactief maar ik ga ook proactief meekijken hoe we dingen bijvoorbeeld beter op kunnen zetten. Daarnaast zal ik mijn front-end kennis ook wat breder in de organisatie neer gaan zetten. Er zijn hier een hoop mensen die er geïnteresseerd in zijn dus hoe meer hoe beter! En tenslotte ga ik zelf ook aan de slag met ABAP Development. Ook dit is voor mij een verbreding van mijn horizon. Genoeg te doen dus!”

Tot slot: passies, liefdes of verborgen geheimen?

“Ik hou van volleybal! Ik doe het pas vier jaar, maar vind het wel hartstikke leuk. En dat heeft een reden. Want bij volleybal zit je in een team en binnen dat team heb jij jouw eigen positie met één taak. De rest van het team heeft andere taken. Het team kan alleen maar goed presteren als iedereen zijn taak goed uitvoert en zo kijk ik ook naar werk. Je bent niet alleen, maar juist het samenwerken zorgt voor resultaat. Verder heb ik een hond, een vrouw en zijn we sinds kort ouders geworden van een prachtige zoon. Overigens geeft de volgorde, in dit geval, niet de mate van belangrijkheid weer hoor..!”