Senior SAP Developer Arno ter Horst: ‘We zijn hier goed in getraind!’

Senior SAP Developer Arno ter Horst: ‘We zijn hier goed in getraind!’

Arno ter Horst is Senior ABAP Developer in het Development Team van Leaseweb. Ondanks het Coronavirus en de impact op de maatschappij, gaat het Development Team ongestoord verder. En dat moet ook wel; ze hebben immers een flinke klus te klaren. Hosting is namelijk belangrijker dan ooit. Waar veel bedrijven hun productiviteit zien dalen, is dit team misschien wel effectiever dan ooit. Hoe kan dat?

Corona: de bom die barstte!

Ja dat was bizar. Het ging allemaal zó snel. In het begin, en dan praat ik over amper een week geleden, zouden we nog in opgesplitste teams werken die om de dag on-site in Amsterdam moesten werken. Even en oneven. Maar in het weekend werden we al ingehaald door de realiteit: we moesten per direct remote gaan werken. Natuurlijk is het even schrikken, maar toen we er goed over nadachten, wisten we dat we hier eigenlijk al op voorbereid waren. Sterker nog, we zijn hier goed in getraind.

Hoe werkten jullie hiervoor?

We waren al gewend met online werken. Zeer goed zelfs. Al onze teamleden werken namelijk 40% remote en 60% on-site. We hadden al een vast schema met on-site/remote waardoor je eigenlijk altijd wel met één of meerdere consultants op afstand werkt. Waar iemand op dat moment ook werkte: iedere dag in de ochtend heb je stand-up en twee keer per week refinementsessie. Standaardoperatie. De stand-ups waren vaak al online. De refinementsessies niet: die deden we altijd op on-site. Dat is nu inderdaad anders.

Hoe werkt het nu dan?

We hebben onze stand-ups opgevoerd van één naar twee per dag. Daar begint het al mee. Dat doen we puur om meer feeling met elkaar te houden. En het is goed voor de sfeer. Daarnaast maken we nóg meer gebruik van screen-sharing omdat je gewoon niet meer zo makkelijk naast elkaar kunt zitten. Maar ook dit is niet nieuw want dit deden we ook al in onze stand-ups. We bellen, mailen en chatten vrij veel. We hebben in feite alle tools om effectief en snel mee te werken. Dat is bij Leaseweb echt supergoed ingericht en daar plukken we nu de vruchten van. Tot slot scheelt het ook enorm dat we een goede teamlead hebben. Toen de situatie snel veranderde zorgde hij direct voor een nieuwe structuur en lijnde hij iedereen op. Goed leiderschap is nu essentieel.

Iedereen happy dus?

Nee niet iedereen. Je ziet natuurlijk altijd dat sommige mensen liever zaken face-to-face bespreken en liever fysiek naast elkaar naar een beeldscherm kijken. Dat is ook wel logisch. Zelf mis ik de sfeer op kantoor op dit moment wel. Natuurlijk is de sfeer gezien de saamhorigheid en de doelstellingen heel goed in alle online meetings, maar het fysieke componentje mis ik soms wel. Desalniettemin ben ik blij met de voortgang die we ondanks alles toch heel goed weten te boeken!

Trek je het verder wel goed om vanuit huis te werken dan?

Laat ik het suboptimaal noemen. Het werkt goed, maar het kan dus beter! Maar dat geldt voor iedereen denk ik. Mijn vrouw werkt af en toe in de supermarkt en we hebben samen een jong dochtertje. Gelukkig past mijn schoonmoeder veel op. Mijn productiviteit is eigenlijk alleen maar omhoog gegaan; ik maak meer uren op dit moment omdat ik minder reistijd heb. Bovendien kan ik nu meer ‘pieken’ op mijn piekmomenten: vroeg in de ochtend en laat in de middag. Dan ben ik op mijn best. Nu kan ik gerust doorwerken.

Hoe zie je het de komende maanden verder voor je?

We gaan gewoon door met de operatie. Dat gaat ons ook heel goed lukken. Bovendien moeten we nu kijken wat we nog extra kunnen gaan doen. Dan benutten we onze productiviteit optimaal. Tegelijkertijd moeten we ook heel goed op onze gezondheid passen: gezond eten, drinken, bewegen en slapen. Langer werken is soms heel verleidelijk, maar ik ga vanaf nu wel iedere dag minimaal twee keer per dag lekker wandelen en een frisse neus halen. Je moet toch wat!