Technical Architect Floris van Beekum: ‘Een goede SAP architect stelt de juiste vragen’

Technical Architect Floris van Beekum: ‘Een goede SAP architect stelt de juiste vragen’

Je bent meer dan je CV. En zo is Floris veel meer dan een doorgewinterde SAP expert. Hij is namelijk vooral ook gelukkig getrouwd, vader van twee zonen en een ongekend gepassioneerd klusser. Maar wat gaat hij precies doen? Hoe gaat hij het liefst te werk? En hoe ziet hij het vak veranderen? Maak kennis met deze veelzijdig nieuwe aanwinst.

Werk is leuk, maar hoe ziet de privé wereld van Floris er uit?

‘Nou, laat ik beginnen met het feit dat ik een prachtige vrouw heb waar ik al bijna 30 jaar mee samen ben. Ook ben ik vader van twee puberende zonen die ik soms wel achter het behang kan plakken. Nee, serieus, ik ben hartstikke trots op die mannen. Ze doen het heel erg goed. Naast mijn gezinsleven, sport ik drie keer in de week en ben ik zeer druk bezig met het klussen aan een camper waarvan ik eigenlijk al wel weet dat ik hem nooit meer in orde ga krijgen. Toch gaan we ieder jaar op vakantie met dat ding en vinden we het heerlijk.’

Je bent SAP Basis Consultant en SAP Technical Architect: hoe zit dat?

‘Dat is heel simpel: we hebben klanten waar we nog met onze vingers aan de knoppen zitten en we hebben klanten waarbij ik meer het SAP landschap in kaart breng. Bij aanvang van een opdracht is dit vaak de startpositie. In beide gevallen zie je mogelijkheden voor verbeteringen ontstaan. Ik maak vervolgens ook de stap om met klanten in gesprek te gaan over deze mogelijke verbeteringen met name met oog op een stabiel en duurzaam IT landschap naar de toekomst toe. Dan acteer ik in feite al als architect.

Wat maakt volgens jou een goede SAP architect?

‘Ik denk dat het heel belangrijk is om snel en vooral goed overzicht aan te kunnen brengen. En uiteraard moet je hier wel de juiste kennis en ervaring voor hebben. Het is hierbij overigens de kunst om de juiste vragen te stellen; soms hebben klanten een bepaalde inrichting gedaan waar soms een hele goede reden voor is geweest op dat moment terwijl het nu misschien niet meer goed past. Het is belangrijk om dat niet direct te bekritiseren, maar juist eerst op zoek te gaan naar waarom dat zo is neergezet. Naast vragen stellen vind ik het persoonlijk altijd leuk om zeer complexe zaken te vertalen naar eenvoud. Ik maak hierbij graag tekeningen en zorg zo voor overzicht dat iedereen zou moeten begrijpen. Ik weet hoe lastig en hoe technisch het soms kan zijn en daarom vind ik het juist belangrijk om hier begrijpelijke taal van te maken.’

Wat vind je nou zo leuk aan je vak?

‘Eigenlijk kun je dat uit mijn vorige antwoord al aflezen: het verandert enorm. Vroeger zat ik echt maximaal in de techniek en vandaag de dag vertaal ik alles naar heldere plaatjes en ben ik juist bezig met het creëren van roadmaps en adviseren van klanten. Dat is gaaf om te doen. Het is daarbij enorm divers: HANA, netwerken, storage, VM-ware en gesprekken over high availability, iedere dag is weer anders. Zo praat ik de ene dag over redundantie en de andere dag ben ik weer betrokken bij cloud- en on-premise vraagstukken. Tel dat allemaal bij elkaar op en voeg daar het dienstverlenende karakter aan toe en je begrijpt direct waarom dit niet echt als werk voelt.’

Is dat vak nou echt zo erg veranderd de afgelopen tijd?

‘Nou dat vind ik wel ja. Zeker als ik het met ‘vroeger’ vergelijk. Het is sowieso breder geworden: vroeger was het alleen R/3 en de database en een aantal jaar geleden zag je al zaken ontstaan zoals Fiori en HANA waarbij je zowel de database als het platform hebt. Ook Solution Manager, waar ik me ook mee bezig houd, biedt veel meer mogelijkheden waar je niet meer om heen moet willen. Zowel op het gebied van monitoring en ChaRM. Hiermee wordt alles meer procesondersteunend en dit is zeker een belangrijke verandering. Niet iedere Basis consultant gaat hierin mee, en in feite hoeft dat ook niet. Maar voor mij is dit, gezien onze klanten en de vraagstukken die ze hebben, zeker wel belangrijk. Er is meer integratie met andere oplossingen waarbij de cloud een belangrijke rol speelt en daar moet je wel kennis van hebben. Denk aan Ariba, Succesfactors en het SAP Cloud Platform. Kennisverrijking en het opdoen van nieuwe ervaring in samenwerking met andere collega’s is belangrijker dan ooit!

Laatste vraag: wat is je #1 op je bucketlist?

‘Ik zal het kort houden: een reis naar de Noordkaap!’