Van militair, naar (bijna) fysiotherapeut tot ABAP Developer: maak kennis met Bas!

Van militair, naar (bijna) fysiotherapeut tot ABAP Developer: maak kennis met Bas!

Bas Paardekooper is één van onze nieuwe collega’s. Hij doorliep een bijzondere carrière waarbij hij als militair bij Defensie, de overstap maakte naar fysiotherapie waarna hij het roer volledig omgooide en zich om liet scholen tot ABAP Developer. Als persoon is hij bescheiden, loopt hij niet met zijn verhaal te koop en staat hij al zeker niet graag in de spotlights. Maar voor deze ene keer wilde hij best een uitzondering maken door zijn verhaal te vertellen.

Bas, wat een carrière switch: van militair naar ABAP Developer

Ach ja, daar kan ik heel kort over zijn. Ik heb voor mijn leven als programmeur een carrière bij Defensie. In totaal heb ik er zo’n acht jaar gezeten waarbij ik me heb ontwikkeld tot AMV’er (medic). Daarna leek het mij een hele logische keuze om fysiotherapeut te worden, maar uiteindelijk vond ik dat toch niet mijn ding. Ik had altijd al affiniteit met de wereld van gaming en informatie technologie. Dus uiteindelijk ben ik met meerdere IT professionals in gesprek gegaan om te kijken hoe hun werk eruit zag en heb ik ook een kijkje in de keuken van Achmea gekregen. Dat was uiteindelijk genoeg om de overstap naar de IT te maken!

Hoe was de sprong van Defensie naar de burgermaatschappij?

Groot. Bij Defensie zie je dat het collectief belangrijker is dan het individu. In de burgermaatschappij is dat soms nog weleens anders. Daar moest ik wel even aan wennen. Een ander ding is dat bij Defensie je vaak wordt beoordeeld op wat je kan en niet zozeer wie je kent of hoe je je voordoet. Als ik naar mezelf kijk dan word ik vooral ook graag beoordeeld op wat ik kan.

Je bent nu ruim vier jaar ABAP’er. Wat heeft dit jou gebracht?

Het klinkt heel raar, maar ABAP, of programmeren in z’n algemene zin, brengt mij mentale rust. Ik vind het heerlijk. Een probleem of opdracht waarbij je vervolgens zelf iets mag bedenken en op kan en mag lossen geeft mij mentale rust en voldoening. Bij Defensie kon ik echt niet stilzitten. Ik moest wat doen. Sporten en dan het liefst meerdere keren per dag. Dat heb ik nu niet meer; er is veel meer balans. Natuurlijk sport ik nog wel veel, maar ik heb veel meer rust in m’n donder en merk dat ik daar heel lekker op ga.

Hoe kan het nou dat ABAP jou dan rust brengt? Doorgaans zetten dit soort uitdagingen juist programmeurs ‘aan’ namelijk.

Kijk, voor mij is dat programmeren net als Lego van vroeger. Als kind kreeg ik dan een bak met Lego en dan ging ik gewoon bouwen. Dat boekje wat er altijd bij zat, dat gebruikte ik niet. Ik ging gewoon aan de slag en kon dan bepaalde zaken visualiseren en bouwen. En als je daar met je hoofd helemaal in zit, dan biedt dat rust. Althans voor mij dan hé.

Wat kenmerkt jou nou als programmeur?

Nou ik ben niet louter een programmeur, maar probeer wel meer te zijn dan dat door ook meer een sparringpartner voor de functionele consultant te zijn. Daarnaast hecht ik veel waarde aan clean coding en een logische flow die leesbaar is. Tot slot ben, voor zover ik dat in kan schatten, goed in visualiseren, structuur aanbrengen en gestructureerd werken en opbouwen. En bij dat laatste doel ik met name op de opbouw van de ABAP code.

En waarom ben je bij PIT komen werken? Want je had nogal veel keuze toch?

Jazeker. Kijk, ik kende Capgemini en Mybrand al van mijn werk bij de NS. En ik heb daarna ook nog allemaal gesprekken gehad met Dimensys, SOA People, Superp en McCoy. Want als je zo’n overstap maakt dan wil je wel dat die goed is. Ik wist uiteindelijk wel dat ik me het meest thuis zou voelen in een wat kleinere organisatie. Waarin de cultuur zo is dat mensen elkaar goed kennen. Toen hield ik nog drie partijen over waarbij ik uiteindelijk voor jullie heb gekozen. Simpelweg omdat hier een heel ontwikkelplan voor me klaar lag waar ik tijdens mijn gesprekken ook de nadruk had gelegd. Begrijp me niet verkeerd: iedereen luisterde echt heel erg goed, maar PIT was de enige die hier zo concreet ideeën bij had en invulling aan kon geven.

Je bent nu bijna een maand bij ons onderweg. Heb je de juiste keuze gemaakt?

Ja absoluut. Kijk, ik werd nog voor mijn start al uitgenodigd voor o.a. het kerstdiner samen met mijn partner. En dan zie je hoe close iedereen met elkaar is en hoe mensen echt met elkaar omgaan. En die binding is belangrijk, zeker in de consultancy, dus ik heb daar wel heel goed naar gekeken. In de praktijk zit dat hier zeer goed in elkaar en vind ik het bovendien ook fijn dat alles zo gelijkwaardig is. Hier draait het om mensen en ben je wat je kan. Niet wie je kent.