Kees Bond is SAP Lead Development Consultant en een èchte speurneus. Want Kees is namelijk continu bezig om onderzoek te doen naar nieuwe technieken en mogelijkheden. Nu is SAP Fiori al lang niet meer nieuw. Want iedereen heeft er wel van gehoord, heeft het gezien en is er soms zelfs mee in aanraking gekomen. Maar toch horen en zien wij bij onze klanten nog dat het soms toch best nog wel onbekend terrein is. Daarom ging Kees op onderzoek uit en heeft voor jou 7 magische tips op een rij gezet zodat ook jij snel aan de slag kan met Fiori.
Wat is het verschil tussen Fiori en UI5?
Fiori en UI5 worden vaak in één adem genoemd. En toch is er een verschil dat we voor eens en altijd duidelijk willen maken: Fiori is de nieuwe user experience voor SAP software die de complexiteit van de SAP gui heeft vervangen en UI5 is een methodologie die gebruikt wordt door Fiori. Nu je dit weet, is het overigens niet zo dat de hele wereld de termen niet door elkaar blijft gebruiken. Trek je daar niets van aan: jij weet nu hoe het zit.
Tip 1: beoordeel de comptabiliteit van je webbrowser
De presentatie van SAPUI5/Fiori Apps gebeurt in een webbrowser. Denk hierbij aan Edge, Chrome of FireFox. Nu wordt SAPUI5 constant doorontwikkeld. En dat betekent dat nieuwe functies en commando’s elkaar steeds sneller opvolgen. Hier komt een uitdaging om de hoek kijken; niet alle browsers ondersteunen deze nieuwe functies/commando’s. Kijk daarom van te voren heel goed of bepaalde functies en commando’s worden ondersteund. Op het platform Can I Use vind je alles terug over comptabiliteit van je webbrowser.
Tip 2: test jouw Odata Service (en zo doe je het)
Open Data Protocol (OData) is een open protocol voor het ontwikkelen en integreren van REST API’s. Een API maakt het mogelijk om andere systemen en software een ‘ingang’ tot het systeem te bieden. Met deze ingang kunnen verschillende systemen met elkaar communiceren en gegevens uitwisselen. Via deze API wordt data in databases, content management systemen en websites ontsloten voor applicaties van derden.
Een OData service wordt dus gebruikt om data uit te wisselen tussen de API en bijvoorbeeld een SAP systeem. Om een OData service te testen gebruik je transactie: /n/iwfnd/maint_service in de SAP backend.
Tip 3: kies de juiste tool voor het ontwikkelen van jouw app(s)
Er zijn meerdere tools beschikbaar voor het ontwikkelen van Fiori apps. Daarom hebben we ze keurig voor je op een rijtje gezet.
1.Onze aanrader voor huidige ABAP Developers: Eclipse
Misschien wel de meest populaire tool op dit moment. Eclipse is relatief eenvoudig in gebruik en er kan in meerdere ontwikkeltalen worden geprogrammeerd inclusief ABAP. Bovendien is het gratis en is er al veel trainingsmateriaal over verschenen.
2.Onze aanrader voor .NET programmeurs: Visual studio
Dit is een software product van Microsoft en vooral populair onder developers die met .NET te maken hebben gehad. Het is dan ook geen verrassing dat zij graag voor deze tool kiezen. Het nadeel van Visual Studio is dat er een prijskaartje aan hangt; je bent dus verplicht om licenties te kopen.
3. (De) WebIDE
Wederom populair en tevens gratis. Naast de betaalbaarheid is het een groot voordeel van de WebIDE dat je heel snel een standaard master-detail App kan genereren. Deze code kun je daarna vervolgens wel weer zelf aanpassen.
Tip 4: let op je versiebeheer
Een feitje: als je een programma ontwikkelt in SAP, worden deze in een transportopdracht geplaatst. Wanneer je dit transport overzet naar het productiesysteem en je maakt hierna wijzigingen in het programma, dan worden hier automatisch versies van bijgehouden. Bij het ontwikkelen van UI5/Fiori Apps worden standaard geen versies bijgehouden. En het zal je dan ook niet verbazen dat versiebeheer serieuze aandacht verdient. Zeker omdat tijdens de ontwikkeling van deze Fiori apps ontwikkelaars vaak samen werken aan diverse bestanden in verschillende mappen.
Om ervoor te zorgen dat de verschillende versies niet overschreven worden gebruik je een GIT of hou je zelf de versies bij. Gebruik GiThub of BitBucket als je in een team aan een UI5/Fiori oplossing werkt met verschillende ontwikkelaars. Werk je alleen en lokaal aan een app, dan moet je zelf het versiebeheer doen, maar ook hier adviseren we je om gebruik te maken van een GIT.
Tip 5: maak gebruik van de Launchpad
Simpelweg bestaan er twee apptypes: stand alone of een Launchpad app. Waar de stand alone app toegankelijk is via een normale www-link, is de Launchpad en verzameling van tegels waarbij iedere tegel weer een app is. Dit heb je vast al eens gezien.
Eén van de voordelen van de Launchpad is dat er op iedere tegel al informatie zichtbaar gemaakt kan worden zonder de app te starten. Denk hierbij aan het aantal uren dat je nog moet schrijven of aantal orders die jij nog moet goedkeuren. Je hebt daarmee eigenlijk direct al een zinnige preview zonder dat je er om vraagt. Ziet er dus niet alleen gaaf uit, maar het werkt vooral ook lekker. Bij de ontwikkeling van een UI5/Fiori app wordt de code opgeslagen in een mappen structuur. In deze structuur staan verschillende bestanden met code.
Technische details
Maak je toch een stand alone app, dan gebruik je ‘index.html’ als startpunt. Maak je gebruik van de Launchpad om je App te starten dan gebruikt je ‘component.js’. Ons advies (nogmaals): gebruik de Launchpad. Dit biedt meer functionaliteit, zet de app voor een bepaalde rol netjes bij elkaar en toont al informatie zonder de app te moeten starten.
Tip 6: kijk, voordat je begint, eerst naar de standaard Fiori apps van SAP
Soms is het beter het wiel niet opnieuw uit te vinden. Oftewel: beter goed gejat dan slecht verzonnen. SAP biedt namelijk veel standaard te gebruiken apps aan in de SAP Fiori Apps Reference Library. Deze apps kun je “out of the box” gebruiken en/of eventueel aanpassen .
Ga naar: “https://fioriappslibrary.hana.ondemand.com/sap/fix/externalViewer/” voor een overzicht van alle beschikbare apps.
Tip 7: reken snel af met fouten
Vaak zal je app niet gelijk vlekkeloos werken. We hebben inmiddels zoveel ervaring op dit vlak dat we niet anders kunnen dan deze conclusie trekken. Hele concrete voorbeelden zijn dat de lijst met orders niet wordt gevuld, of het opslaan niet werkt.
Daarom geven wij je deze twee handige tips om fouten snel op te sporen:
1. 500 errors staan altijd in de log op de SAP backend. Log in op het backend systeem en start transactie ST22 om te kijken waar het probleem zit.
2. Is het nodig je Fiori app te debuggen gebruik dan de developmenttool van de browser. In bijna alle browsers is dit functietoets <F12>. Gebruik je Google Chrome en installeer je de SAPUI5 add-on ook nog eens, dan heb je nog meer mogelijkheden om te kijken waar het probleem zit.
Meer, meer, meer?
Wil je nog meer weten over Fiori apps? Of heb je een standaard app gevonden die je graag wilt laten tweaken door onze experts? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.