SAP Dev Guru Rich Heilman: ‘Laat de oude manier van werken los en ga je vandaag nog in deze twee tools verdiepen’

SAP Dev Guru Rich Heilman: ‘Laat de oude manier van werken los en ga je vandaag nog in deze twee tools verdiepen’

Rich Heilman is Developer Advocate bij SAP. Vrij vertaald is hij dé entiteit binnen SAP wanneer het aankomt op ABAP Developement. En wij (Bas Paardekooper en Ruud Aanstoot) vonden het heerlijk om in aanloop naar de CodeJam van aanstaande vrijdag 12 april bij PVH, alvast kennis te maken met deze legend. Rich is, zoals het een echte Amerikaan betaamt, namelijk even puur als dat hij uitgesproken is. En zijn boodschap is helder: nieuwe tijden vragen om een nieuwe manier van werken. Voor iedereen die niet bij de uitverkochte CodeJam kan zijn: lees dit artikel en ontdek met welke tools je vandaag aan de slag moet gaan om volgende week het verschil te kunnen maken.

Wat zou elke Developer moeten weten over ABAP Cloud?

“Om goed te begrijpen wat ABAP Cloud is, moeten we eigenlijk een stukje terug in de tijd. ABAP Cloud is namelijk een evolutie van het ABAP development model. Als je al een tijdje meegaat zoals ik, kan je je ‘ABAP/4’ misschien nog wel herinneren. Ergens rond het jaar 2000 begonnen we met het begrip ‘ABAP Objects’ als tweede variant. Dit was destijds ook echt de start van object georiënteerd programmeren met ABAP. Eenzelfde evolutie zie je vandaag de dag opnieuw plaatsvinden. ABAP Cloud is de volgende stap voor SAP klanten. Het gaat in de essentie om het bouwen van ‘cloud-ready applicaties’ die bestendig zijn voor de nieuwste upgrades in S/4 en omarmt heel duidelijk de visie van ‘keep the core clean’.

Binnen ABAP Cloud zijn er duidelijk meer restricties; je kunt niet overal meer bij en kunt de SAP core niet meer aanpassen. Het voordeel van deze meer gestandaardiseerde manier van werken is dat je aanpassingen (meer) toekomstbestendig zullen zijn. Alles wat met SAP GUI te maken heeft zal er in deze nieuwe situatie niet meer zijn, dus zaken als ‘Dynpro’ en ‘Web Dynpro’ zijn echt verleden tijd en maakt plaats voor het RESTful Application Programming Model (RAP) waarbij Fiori een centrale plek heeft met betrekking tot front-end developments.

ABAP Cloud wordt nu al steeds meer gebruikt voor S/4 greenfield ontwikkelingen. Tegelijkertijd zijn er natuurlijk ontzettend veel organisaties die legacy meenemen uit de oude situatie. Hoewel je deze oude ABAP developments nog mee kan nemen naar S/4 als tussenstap, zal je uiteindelijk niet ontkomen aan het gebruik van ABAP Cloud. Dit maakt het dus een relevant onderwerp voor alle SAP-ontwikkelaars naar de toekomst toe.

Samenvattend gaat ABAP Cloud dus om meer dan alleen een nieuwe Syntax: de visie op ABAP en het gebruik van modificaties in de nieuwe situatie is wezenlijk anders dan de vorige generatie.”  

Wat zijn de grootste uitdagingen in het adopteren van ABAP Cloud?

“De belangrijkste uitdaging is de restrictieve omgeving waarmee je moet leren werken. In de vorige situatie had je als ontwikkelaar een enorme gereedschapskist aan mogelijkheden om alles te kunnen ontwikkelen en aan te passen. In de nieuwe situatie heb je echt te maken met beperkingen en dit zal je ook direct terug zien in je editor. Een voorbeeld die veel mensen zullen herkennen: de ‘utility functions’ die je gewend bent te gebruiken, zijn niet meer beschikbaar. In plaats daarvan zal je in de ‘XCO library’ op zoek moeten naar alternatieven. Het vergt dus echt tijd en aandacht van ontwikkelaars om te wennen aan de nieuwe situatie en uit te vinden hoe je nieuwe oplossingen en mogelijkheden kan toepassen.   

Een hele simpele, maar elementaire: je hebt geen toegang meer tot de database tabellen om een selectie te maken. Hoe je hiermee omgaat in de nieuwe situatie is voor veel mensen zoeken en ontdekken. Samenvattend, deze steile leercurve wordt door veel mensen als een uitdaging ervaren.

We zien daarbij dat veel klanten (zeker in de on-premise wereld) naar een situatie gaan waarin ze hun oude ABAP-code hebben meegenomen naar S/4. De transitie naar de nieuwe situatie is voor veel organisaties een uitdaging op zichzelf en een proces dat vaak jaren duurt. Welke applicaties ga ik moderniseren, welke applicaties doen we weg, hoe krijgen we de juiste kennis in huis om vanaf nu te programmeren in ABAP Cloud? Hier kunnen veel SAP klanten begeleiding en support gebruiken om de juiste keuzes te maken naar de toekomst toe.”

Wat zijn je 2 belangrijkste tips voor Developers die willen gaan werken met ABAP Cloud?   

“Ik zou absoluut aanraden om vandaag te beginnen met het downloaden en gebruiken van ABAP Eclipse (IDE) en ABAP Development Tools (ADT). Het is de enige manier om iets de doen met ABAP Cloud, punt. Mijn belangrijkste advies, zorg ervoor dat je overweg kan met ADT!

En in alle eerlijkheid, het gaat tijd kosten om je weg hierin te vinden. Ik was absoluut ook iemand die liever bleef werken op de oude SAP GUI en er moeite mee had om de oude manier van werken los te laten. Ik snap dus helemaal dat andere mensen geen zin hebben in deze verandering. Het goede nieuws is wel dat als een koppig en halsstarrig persoon als ik dat kan, iedereen deze verandering aankan.

De tweede tip is om je echt te gaan verdiepen in RAP. Wacht hier niet te lang mee. Dit is absoluut de toekomst van SAP development en ontwikkelen in cloud-omgevingen.”

Waar kan ik het beste naartoe als ik mij wil ontwikkelen op dit gebied?


“Om te beginnen zou ik starten met de Tutorial Navigator op developer.sap.com. Dit is een goed startpunt als je je wilt ontwikkelen op gebieden zoals BTP en HANA Cloud. Daarnaast heb je de stap voor stap ‘learning journeys’ op training.sap.com. Dit biedt begeleiding van de echte beginners tot de gevorderde RAP-ontwikkelaars. Als derde is het zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen op ons SAP Developers Youtube kanaal, zoals de wekelijkse ‘Hands-on Dev’ updates. En tenslotte, een open deur, op het Devtoberfest dit jaar zal ABAP Cloud absoluut het grootste onderwerp zijn.”

Tot slot, wat dragen de CodeJams bij in het begrijpen en gebruik van ABAP Cloud?  

“De SAP CodeJams zijn echt bedoeld om nieuwe onderwerpen te introduceren die belangrijk zijn voor SAP professionals. Om je bewust te maken van nieuwe technologieën en mogelijkheden en je direct een mogelijkheid geven om hiermee aan de slag te gaan in de praktijk. Dit betekent een praktische ervaring waarbij je ook de mogelijkheid hebt om kennis en ervaringen uit te wisselen met je vakgenoten. Eigenlijk een ‘kick-start’ in het leren en updaten van nieuwe skills. In 7 uur ga je geen expert worden uiteraard, maar we willen je wel de tools en mogelijkheden meegeven die jou concreet gaan helpen om te groeien in je vak en dit binnen je organisatie verder op te pakken. Dit zorgt uiteindelijk voor veel enthousiasme en energie!”