SAP Cloud ALM: de gedroomde opvolger van Solution Manager?

SAP Cloud ALM: de gedroomde opvolger van Solution Manager?

Steeds meer SAP-gebruikers weten dat ze er wat mee moeten: SAP Solution Manager is end-of-life eind 2027. Maar wat zou je nou echt moeten weten over de opvolger SAP Cloud ALM? En wat is de juiste timing bij het overstappen naar deze nieuwe oplossing?  

Onze eigen Remy praat veel met SAP-organisaties over dit soort vraagstukken en loopt al heel wat jaren mee als dé expert op dit gebied. Vanuit zijn ambitie om te blijven leren en nog beter te kunnen adviseren bezocht hij daarom de SAP ALM Summit eind vorig jaar. En dit allemaal om die ene vraag te beantwoorden: is Cloud ALM de gedroomde opvolger van Solution Manager?

Voordat we over SAP Cloud ALM gaan praten, waarom heb je de SAP ALM Summit eigenlijk bezocht vorig jaar?

“Omdat het kon, haha. Nee serieus, als ALM expert is dit het aangewezen moment om in contact te komen met andere vaknerds en om de nieuwste updates direct vanuit SAP te krijgen. Vergelijk het met SAP TechEd, maar de scope voor dit event is puur ALM. En ja, daar gaan de echte nerds zoals ik natuurlijk lekker op.

Deze summit ging voornamelijk in op de visie van SAP op de Transformation Suite. Kortgezegd, hoe kan je organisaties ondersteunen in de transformatie naar de cloud, het optimaliseren van bedrijfsprocessen en welke specifieke rol kan SAP Cloud ALM in deze context spelen? Daarbij heb ik met de input van dit event examen gedaan en ben ik nu gecertificeerd Solution Transformation Consultant.  Dit sluit perfect aan op mijn ambitie om klanten goed en onafhankelijk te adviseren in de veranderingen op het gebied van ALM.” 

Wat zou iedereen moeten weten over SAP Cloud ALM, de opvolger van SAP Solution Manager?

“Wat veel mensen al weten zal de normale maintenance op SAP Solution Manager stoppen eind 2027. SAP Solution Manager is nu nog voor veel klanten dé gereedschapskist voor de SAP-omgeving. Of anders gezegd, je persoonlijke ‘Swiss Army Knife’ is voor alles wat te maken heeft met het beheer en optimalisatie van je SAP-landschap zowel technisch als functioneel.

SAP Cloud ALM, de opvolger hiervan, is ook zo’n gereedschapskist, maar met een meer gerichte focus. Het richt zich duidelijk op cloud (of hybride omgevingen) en het ondersteunen van bedrijfsprocessen. Dus ja, hij monitort jouw SAP-omgeving, maar omdat steeds meer klanten richting de cloud bewegen, is een heel stuk dat we kennen vanuit SAP Solution Manager niet meer relevant en interessant. Denk aan het monitoren van de hardware of Operating Systems waar de software op draait. Gevolg hiervan is dat SAP Cloud ALM dus ook voornamelijk interessant en relevant is voor organisaties die hun applicaties en infrastructuur naar de cloud migreren. Zoals SAP het zelf ook zegt, we gaan met SAP Cloud ALM meer terug naar de kern. Het is daarom ook zeker interessant om je hierin te verdiepen als je (straks) naar de cloud gaat en nu geen gebruik maakt van Solution Manager. “

Wat is je belangrijkste boodschap aan mensen die nu al met SAP Solution Manager werken?

“De functionaliteiten en doeleinden van SAP Cloud ALM liggen in lijn met de gehele ontwikkeling die SAP doormaakt. Waar je in de oude situatie allerlei extra gereedschap tot je beschikking had in SAP Solution Manager zoals Custom Code Lifefycle Management of Data Volume Management, is er nu een duidelijke, pure focus op het ALM-proces. Heb je nog wel een behoefte aan wat SAP ziet als ‘nice-to-haves’, dan ben je aangewezen op externe tooling die je wel eenvoudig kan connecteren via een API.

Als we dan kijken naar de ALM functionaliteiten, dan zijn deze in de nieuwe oplossing veel meer gestandaardiseerd en gesimplificeerd. Er wordt meer gekeken naar best practices en vergeleken met SAP Solution Manager is de tool zeker makkelijker te implementeren en te gebruiken. Daarom zal het waarschijnlijk ook een bredere doelgroep aantrekken in het gebruik zoals functioneel applicatiebeheerders.

Het is dus noodzakelijk om je echt te gaan verdiepen in de opvolger van SAP Solution Manager en goed te begrijpen welke gevolgen en kansen dit heeft voor jou en je organisatie. Dit verschilt echt per klant namelijk, maar stilzitten is geen optie.”

Hebben klanten die naar SAP Cloud ALM gaan jou nog wel nodig als consultant?

“Met de huidige SAP Solution Manager had je vrijwel altijd een consultant nodig om de tooling goed werkend te krijgen en vaak hebben deze experts/consultants zelfs een eigen (sub)expertise. Denk aan ChaRm, test management etc. Je moest vaak een grotere investering maken om het goed te implementeren en te configureren. SAP Cloud ALM werkt makkelijker en meer ‘out-of the box’.

Dus ja het wordt makkelijker om aan de slag te gaan met je ALM-processen in het format van SAP Cloud ALM. Tegelijkertijd is het voor veel organisaties nog wel lastig om echt effectief gebruik te maken van de functionaliteiten die de tooling kan bieden. Dit kan zijn door een gebrek aan ervaring van de scenario’s of eenvoudig weg niet weten welke toegevoegde waarde jij kan halen uit deze tool in de dagelijkse werkzaamheden. Er zijn daarnaast zeker best practices op het gebied van ALM waarbij ik kan helpen. Met mijn achtergrond ken ik niet alleen de tooling, maar ook de ontwikkelingen en uitdagingen op het gebied van processen en verandermanagement. Dit zijn aspecten die je ook niet moet onderschatten als je echt resultaat wil halen uit de tool.

Goed om te beseffen is dat het hele ALM proces groter is dan SAP Cloud ALM. Dit omvat aspecten van de gehele Transformation Suite van SAP: dit start vanuit je Enterprise Architectuur (SAP LeanIX), naar je Bedrijfsprocessen (SAP Signavio) en loopt door tot het opleiden van je mensen via SAP Enable Now. Daarnaast zijn veel organisaties geholpen met complementaire, externe tooling. Als je deze context goed begrijpt dan geeft dit meer mogelijkheden om echte toegevoegde waarde te halen uit de tool.”  

Wanneer zouden klanten van SAP Solution Manager over moeten stappen naar SAP Cloud ALM?


“Dit hangt heel erg af waarvoor een klant nu gebruik maakt van SAP Solution Manager. Er zijn zeker situaties nu waarin beide tools tijdelijk naast elkaar gebruikt worden.

Kort gezegd zullen klanten die heel erg focussen op functionaliteiten die (nog) niet ’volwassen’ beschikbaar zijn in SAP Cloud ALM (denk aan ChaRm) voorlopig nog gebruik maken van de huidige oplossing en gedegen onderzoek moeten doen over de mogelijkheden en beperkingen van het SAP Cloud ALM tijdperk. De SAP Cloud ALM-roadmap die SAP biedt, kan hier zeker bij helpen omdat deze inzage geeft in specifieke use cases op dit gebied.

Voor klanten die SAP Solution Manager vooral gebruiken voor Monitoring & Operations is het aan te raden om op kortere termijn al te kijken naar de mogelijkheden van SAP Cloud ALM. Voor deze organisaties is mijn advies om stapsgewijs over te gaan naar SAP Cloud ALM, met name wanneer je Cloud gaat implementeren. In lijn hiermee, voor implementaties (zoals je S/4 HANA migratie) is het aan te raden om je verder te verdiepen in de mogelijkheden en loont het vaak om SAP Cloud ALM hiervoor in te zetten. Tenslotte moet je uiteraard kijken naar je omgeving. Voor klanten die volledige on-premise zitten (en wellicht blijven) is SAP Cloud ALM  geen geschikte oplossing

Het korte antwoord op deze vraag is overigens, sparren met een onafhankelijke expert zoals ik kan heel veel goede inzichten geven over timing en keuzes. Je hoeft het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden.”

Tot slot, ziet de wereld er straks mooier uit met Cloud ALM?

“Haha! Ik denk het niet. De manier van werken is anders. De basis werkt goed, maar het moet nog wel uit gaan wijzen hoe klanten hier in de toekomst echt mee omgaan wanneer SAP Solution Manager end-of-life is. Neem als voorbeeld het change proces, je kan niet alles meer naar je hand zetten, niet alle fases meer inzichtelijk krijgen. Klanten zullen hier op een andere manier en met andere, aanverwante tooling mee om moeten gaan. Vanuit het principe terug naar de basis zullen we keuzes moeten maken: ga ik mijn proces standaardiseren of ga ik toch externe tooling integreren met SAP Cloud ALM? Dit gaat met name over change management, in hoeverre zullen organisaties zich willen voegen naar de standaarden en best practices van SAP? De toekomst gaat het leren!”

Een keertje praten hoe je Cloud ALM kan gaan gebruiken binnen jouw organisatie? De beller is sneller!

SAP Cloud ALM: de gedroomde opvolger van Solution Manager?
Ruud Aanstoot Managing Consultant