Samira is PMP® en legt de lat daarmee nóg hoger

Samira is PMP® en legt de lat daarmee nóg hoger

Samira is een doorgewinterde SAP Project Manager. Dat wil zeggen: keihard toegespitst op het behalen van resultaten. En als er iemand resultaten behalen kan, dan is het Samira wel. Toch had ze het gevoel dat er iets ontbrak. Dat het beter kon en dat er bovendien meer te winnen zou kunnen zijn als ze weer even terug naar de basis zou gaan.

Na een gedegen zoektocht kwam ze uit bij het PMI (Project Management Institute): een internationaal gerenommeerd instituut dat wereldwijd de norm is voor Project Management. En wanneer je de loodzware opleiding met succes afrondt mag je jezelf PMP® (Project Management Professional) noemen. En wie met Samira heeft samengewerkt, weet heel goed: falen is geen optie.

Wat kun je kort vertellen over je SAP achtergrond?

‘Ik heb letterlijk van alles gedaan: jarenlang als SAP Functioneel Consultant gewerkt in allerlei modules waarna ik IT Manager en later Architect en Project Manager ben geworden. Hoewel ik, net zoals alle collega’s hier, alles leuk vind en vond, heb ik toch een duidelijke voorkeur voor SAP Project Management.’

Waarom hou je zo van SAP Project Management?

‘Omdat het wisselend is: ieder project is weer anders. En ieder project heeft weer nieuwe uitdagingen en daar hou ik van; iedere keer weer wat nieuws.

Daarnaast: Project Management betekent dat je samen met een team gericht gaat werken om iets te bereiken. Die verbondenheid van gezamenlijke interesse en doelen in combinatie met het vermogen om resultaten te bereiken, vind ik heerlijk. Want, als ik een Project moet leiden, dan betekent het dat ik, samen met een intern of extern team, mensen en bedrijven beter en blijer ga maken. En het feit dat je dit kan zien gebeuren, geeft voldoening.’

Het lijkt een blije show! Staat iedereen altijd te springen?

‘Nee zeker niet. Want ik heb voldoende projecten mogen managen waarbij het eerder uitzondering dan regel was. Maar ook het op één lijn krijgen van alle teamleden, zowel intern als extern, geeft veel voldoening. Als je bij ieder project weer terugkijkt waar we begonnen, en waar we uiteindelijk zijn geëindigd, heb je niet alleen resultaten behaald, maar zie je ook altijd wel dat ieder mens en ieder team weer gegroeid is. Onderschat niet wat dit voor een organisatie kan betekenen.’

Welke projecten heb je gedaan?

‘(Glimlach) Ik heb er zoveel gedaan! Verhuizen naar Nederland, waarbij ik vergunningen, een woning, geld en de tijdsplanning moest gaan regelen. Haha vergis je niet, ook dit is een project geweest. Kijk ik echt puur naar werk dan zijn er eigenlijk drie SAP projecten die allemaal op hun beurt weer iets bijzonders hebben gedaan.

Kun je wat delen over deze drie SAP projecten?

Het eerste project was het Big Data project bij een klant waar ik de naam niet van kan en mag noemen. Hierbij ging het om de traceability van de data ten behoeve van rapportages. Gevoelige materie maar een uitstekend multidisciplinair team waar ik echt veel energie van kreeg. Een ander project was de HANA upgrade bij Bribus. Maar het grootste en meest leerzame traject was de Digitale Project Organisatie (DPO) bij Bribus. Zeker achteraf gezien heb ik hier veel steken laten vallen. Natuurlijk was het een groot project met drie partners, en een project wat SAP overstijgend was. Tijdens mijn PMP® opleiding heb ik hier vaak aan teruggedacht. Het resultaat was er, maar o, wat had ik dingen nu toch heel anders gedaan!

Wat heeft het PMI en je PMP® certificering je dan gebracht?

De kracht van het PMI en de opleiding die ik heb gedaan is dat het meer een framework dan een methodologie is. Veel andere opleidingen zijn gericht op methodologie en deze juist niet. In feite zou je kunnen zeggen dat dit meer een gestructureerde basis is. Je creëert hier de juiste mindset voor optimaal project management. Die had ik voor die tijd al wel, maar niet conform dit framework, wat in feite een verzameling van best practices is. Eén ding is zeker: de opleiding biedt je veel nieuwe inzichten, maar laat je ook anders kijken naar opdrachten uit het verleden.

Kun je een voorbeeld hiervan noemen?

Zeker, en daar ga ik heel eerlijk over zijn. Stakeholdermanagement en risicomanagement, wat buitengewoon belangrijk en essentieel is, deed ik op basis van mijn eigen gut-feeling en nogal statisch. Dus: op basis van m’n gevoel en alleen aan het begin van het project. En je raadt het al: dat is nogal star en kan dan ook leiden tot ontevredenheid en onzekerheid. Niet zozeer bij mij maar wel bij mijn stakeholders en teams. Maar ik zeg er ook eerlijk bij: ik was er blind voor. Ik was teveel bezig met het behalen van doelen. Dat was het enige wat telde. Maar inmiddels weet ik, dankzij mijn PMP ® opleiding beter! Risico’s veranderen namelijk gedurende een project en ook de mate van betrokkenheid van stakeholders kan nog wel eens wijzigen.

PMP® is voor Partners in Technology, door jou, nu de standaard. Waarom?

Omdat het ons echt terugbrengt naar de basis. Ongemerkt gaan we soms teveel leunen op onze meest recente successen. Daardoor vergeten we nog weleens stil te staan bij de basis en dit framework doet dat juist. We doen dat ook met architectuur waarbij we TOGAF gebruiken. En PMP® is de standaard voor Project Management. Nu we hier onderdeel vanuit maken zitten we ook in een internationale community met kennis rondom dit vak. Op die manier zijn we altijd bij en hebben we altijd een fallback.

Wat hoop je nog te gaan doen?

Nog veel meer Projecten Managen natuurlijk! (glimlach). Maar nee, ik wil naast Project Management ook andere mensen coachen. Want intern hebben we ook medewerkers die coaching kunnen gebruiken. Zo speel ik hier nu bijvoorbeeld een coachende rol in binnen de focusgroepen binnen Partners in Technology. Maar ook een externe rol als mentor sluit ik niet uit!