Signavio: dit is waarom onze ALM expert Remy Piets er zoveel mee bezig is

Signavio: dit is waarom onze ALM expert Remy Piets er zoveel mee bezig is

Ben je, net zoals veel andere SAP gebruikers, in toenemende mate geïnteresseerd in het optimaliseren van bedrijfs- en IT processen? En ben je vooral benieuwd naar hoe je dit kan automatiseren? Lees dan vooral dit interview met Remy Piets waarin je een kraakhelder antwoord krijgt op deze vragen.

Achtergrond

Onze expert op het gebied van procesoptimalisatie, Remy Piets, houdt zich al jaren bezig met Business Proces Management (BPM) en doet daarmee ook continu onderzoek naar best practices en tools. Sinds kort is Remy ook Signavio Expert wat betekent dat hij gecertificeerd is en bedrijven helpt om dit effectief in te richten.

We spraken hem thuis tijdens een uitmuntende lunch en vroegen hem de belangrijkste vragen over Signavio: is het droge kost, of zou iedereen hier meer van moeten proeven?

Voor de leek: wat is Signavio?

‘Kortgezegd is Signavio een Business Process Management tool die je gebruikt voor het analyseren en optimaliseren van processen. Dit maakt deze tool relevant voor een brede doelgroep: alle mensen die processen willen doorgronden en verbeteren kunnen hier meerwaarde uithalen.’

Waarom ben jij je in SAP Signavio gaan verdiepen?

‘Vanuit mijn expertise help ik veel verschillende klanten met SAP Application Lifecycle Management (SAP Solution Manager en SAP Cloud ALM). Hierdoor kom ik ook veel in aanraking met Business Proces Management (BPM) omdat bijvoorbeeld het Change Management proces, het aanpassen van je software, directe impact heeft op je bedrijfsprocessen. Binnen SAP Solution Manager maken de meeste klanten gebruik van de geïntegreerde tool Solution Documentation voor BPM, maar met de komst van SAP Cloud ALM is dit aan het verschuiven naar SAP Signavio. En daar wordt het dus interessant.’

Hoe onderscheidt Signavio zich van andere BPM-tooling?

In de basis biedt Signavio alle BPM-functionaliteiten die vergelijkbare tools bieden op dit gebied, maar met twee belangrijke voordelen:

  • Een zeer goede integratie met SAP Cloud ALM & LeanIX (Enterprise Architecture tool)
  • Het aanbod van SAP-specifieke functionaliteiten waarmee het makkelijker en relevanter voor klanten wordt om gebruik te maken van Signavio in plaats van andere vergelijkbare BPM-tools.

In een notendop: Signavio richt zich dus specifiek op SAP-software.

Heb je hier ook concrete voorbeelden van?

‘Een goed voorbeeld hiervan zijn de aangedragen ‘best practices’, benchmarks en aanbevelingen voor (proces) verbeteringen die Signavio biedt met behulp van bijvoorbeeld de Signavio Process Explorer en Signavio Insights. Deze oplossingen zijn je toegangspoorten tot een groot aantal verbeteringen die jou als SAP-gebruiker concreet bij de hand nemen. Denk hierbij aan het aandragen van SAP-specifieke oplossingen waar nu zaken handmatig worden uitgevoerd. Dit maakt procesverbetering direct concreet en vertaalt zich indirect dus ook naar een business case. De specifieke toepassing op SAP-software is dus wel een belangrijk onderscheidend vermogen ten opzichte van andere, generieke BPM-tools.

Wat zijn de grootste voordelen die klanten kunnen halen uit Signavio?

Het allerbelangrijkste van Business Process Management is de uiteindelijke afstemming tussen het proces, de systemen en de mensen die hiermee moeten werken. Deze holistische benadering is belangrijker dan de tool zelf.  Juist voor meer technische consultants zoals wij is het erg belangrijk om bedrijfsprocessen goed te doorgronden om de impact van technische oplossingen op het proces te kunnen analyseren en optimaliseren. Ik werk bijvoorbeeld regelmatig samen met Business-process managers die meer willen weten over de mogelijkheden die tooling hierin kan bieden. De functionaliteiten en repository waar Signavio mee werkt, kunnen concrete en nuttige handvatten geven om de performance van je proces naar een hoger niveau te tillen.

Hoe ga je met SAP Signavio aan de slag?


De meest makkelijke manier om te starten is om de gratis functionaliteit SAP Signavio Process Insights Discovery Edition te gebruiken (bij veel mensen beter bekend als Business Scenario Reccomendations). Dit is iets wat veel SAP-gebruikers toepassen wanneer ze de transitie gaan maken naar S/4 HANA. Vanuit hier kan je al snel zien wat de performance is van je proces, wat de benchmark is en waar mogelijke verbeteringen liggen. Signavio zorgt ervoor dat je procesoptimalisatie inzichtelijk krijgt en meetbaar kan maken. Hiermee is het oprecht dé tool die je op dit vlak inzicht en overzicht kan geven.

We moeten niet vergeten dat je ook een goed Change Management proces nodig hebt waarvoor SAP-klanten vaak gebruik maken van SAP Solution Manager ChaRm en in de toekomst mogelijk SAP Cloud ALM. Een goede afstemming tussen tools voor BPM en Change Management is daarom essentieel voor het managen van je processen. 

Bouw een business case om de effecten van procesoptimalisatie tastbaar te maken. Dit is vaak goed te doen, zeker op het moment dat je BSR hebt laten draaien. Investeer in de betaalde versie en je zal zien dat je de investering snel terug kunt verdienen. Het positieve neveneffect is bovendien een hogere tevredenheid en performance aan de business kant.

Dan de conclusie Remy, is dit droge kost of zou iedere SAP-klant hiervan moeten proeven?

Kort gezegd, het verdiepen in Signavio en de mogelijkheden hiervan zijn soms wel droge kost, maar uiteindelijk is het een manier van denken en werken die vaak hele grote impact heeft op je organisatie. Dus ja, daarom zou in mijn ogen iedere SAP-gebruiker zich wel moeten verdiepen in de wereld van de BPM-materie omdat de potentiële impact voor het gebruik van software binnen de organisatie zeker vergroot kan worden.