igenlijk is de SAP Solution Manager Education Summit de pre-party van SAP TechEd. Want wat je hier meestal in het ‘klein’ ziet gebeuren in Heidelberg, wordt enkele weken later groter en breder tentoongesteld in Barcelona. En daarom was SAP Solution Manager Expert Remy Piets er ook dit jaar weer bij.
Content duiden is belangrijk
De Education Summit is hardcore SAP Solution Manager content. Vier dagen lang worden specialisten vanuit over de hele wereld ondergedompeld in roadmaps, workshops en lezingen. En dat is nogal wat. Want SAP heeft altijd weer een hoop te vertellen. Wat hier uiteindelijk waarheid van wordt?
‘Dat is nu niet relevant. Ik let vooral op de rode draad. En dan niet van één jaar maar wat ik vaker zie terugkomen. De must-do’s, must-haves en vooral de dingen die je niet moet doen. Want ik wil niet dat onze klanten in de problemen komen omdat ze niet op tijd een upgrade hebben gedaan. Natuurlijk luister en kijk ik goed om me heen. En dat valt of staat met het duiden van content.’
Kant-en-klaar maakt het niet altijd waar
Een mooi voorbeeld van het duiden van content was Focused Solutions. De kant-en-klare add-on op SAP Solution Manager. Helemaal ingericht voor iedere klant en dus geen customizing meer. Klinkt goed toch?
‘Focused Solutions was niet zozeer een gouden propositie, maar de boodschap erachter wel. Want wat je ziet is dat SAP meer richting cloud oplossingen werkt. En in feite is Focused Solutions dit ook. Hapklare brokken waar jij jouw organisatie op aan kan passen. Werkt, volgens SAP, altijd.’
En toch is Focused Solutions geen hardloper geworden. Hoe kan dat?
Indrukwekkende cockpit
De cloud discussie was ook dit jaar weer prominent aanwezig op de Education Summit. Dit keer in de vorm van SAP Cloud ALM (Application Lifecycle Management). Het cloudbroertje van de on-premise versie van SAP Solution Manager. Waarbij er een duidelijke connectie wordt gemaakt richting een eventueel succes van een S/4HANA in de cloud operatie. Is dit, in tegenstelling tot Focused Solutions dan een wat serieuzere propositie?
‘Zo moet je het niet zien. SAP Cloud ALM is nog geen proven technology. Maar ik heb wel gezien dat het voor (onze) klanten wel interessant kan zijn voor de buildfase: het wordt een guided procedure. Je wordt namelijk veel makkelijker door het faciliteringsproces van S/4HANA in de cloud heen begeleid. Een heel tastbaar voorbeeld is de implementatiecockpit. Bij de demo hier zag ik letterlijk dat een projectleider zijn resources aan het regelen was. Er werd een mail vanuit de applicatie verzonden en degene die de mail ontvangt, komt via de link in de mail direct in de cockpit terecht. Alles dus centraal op één plek.’.
Dit is de roadmap
SAP Cloud ALM wordt gefaseerd uitgerold. Over een periode van drie jaar. Vanaf november komt de implementatiecockpit beschikbaar. Hierna volgen Integration Monitoring, Deployment Management en Test Management. En in de laatste fase uiteindelijk Process Monitoring, User Monitoring en Application Monitoring. Is het dan voor iedereen toegankelijk?
‘SAP Cloud ALM wordt interessant voor klanten die alles in de cloud hebben staan straks. Je hebt geen eigen hardware nodig en betaalt geen aparte licentiekosten. Je moet alleen wel een abonnement op een SAP Cloud Service of aanvulling op je Enterprise Support contract hebben. Daarmee is de kans vrij groot dat SAP Cloud ALM echt een volwaardige broer gaat worden voor SAP Solution Manager. Het blijft dus wel naast elkaar bestaan. Want iedereen die zijn systemen on-premise heeft, zal SAP Solution Manager blijven gebruiken.’
‘We gaan de business ècht helpen’
En stel je nou eens voor dat de hele SAP wereld straks in de cloud zit. In een voor gedefinieerde machine. Hoe ziet jouw werk er dan straks uit?
‘Er blijft werk voor mij. Laat ik dat voorop stellen. Want er moet een koppeling komen met de systemen en ook alle bedrijfsprocessen moeten in kaart gebracht worden. Maar dat het langzaam aan wel anders kan gaan worden? Dat onderschrijf ik wel. Nu zit ik nog met mijn vingers aan de knoppen. Dat gaat op lange termijn al minder worden. Wat ik daarvoor in de plaats ga doen? Ik zal meer richting de business gaan bewegen. Nog meer dan ik nu al doe. Want zij moeten straks wel leren werken met SAP Cloud ALM. Dus ik moedig deze ontwikkeling wel aan.’
Zo blijf je AVG-compliant
Naast Cloud ALM was er ook veel aandacht voor AVG/GDPR. Want ook in Duitsland geldt de privacywet. En dit heeft gevolgen voor SAP Solution Manager. Want iedere klant van SAP heeft persoonsgegevens. En al deze gegevens staan in connectie met SAP. Daarom heeft SAP wijzigingen doorgevoerd op dit vlak. En daarom moeten klanten voor eind 2019 op SP7 of liefst SP8 zitten. In SP7 zit programmatuur die zelf GDPR-compliant aangepast moet worden. In SP8 is dit grotendeels al geautomatiseerd. En SP8 komt volgende maand al uit.
Maak je geen connectie met SAP Solution Manager? Dan moet je manueel je gegevens naar SAP sturen. Upgraden en nabewerking kunnen wij dan doen.